Congres “Digitaal zakendoen & EID” – modern ondernemen in een digitale wereld

Op 10 en 11 juni was IDchecker aanwezig op het congres “Digitaal zakendoen & EID”, een samenwerking tussen PIMN en ECP. Digitaal zaken doen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Zo zijn mobiele transacties, sociale netwerken, cloud services en elektronische/online identificatie niet meer weg te denken uit onze samenleving. De verwachting is dat dit alleen maar zal toenemen. Het congres richtte zich dan ook op de nationale markt voor elektronisch zakendoen, maar verloor hierbij de Europese en internationale marktontwikkelingen niet uit het oog.

 

In het huidige regeerakkoord is overeengekomen dat burgers en bedrijven in 2017 digitaal zaken met de overheid moeten kunnen doen, het zogenaamde eID Stelsel. Het eID Stelsel wordt ontwikkeld als standaard voor online identificatie en bevoegdheden. Het doel: publieke en private inlogmiddelen samenbrengen! In het stelsel worden systemen en authenticatiemiddelen opgenomen, zoals DigiD, e-Herkenning, logins bij banken en gebruikersnaam/wachtwoord combinaties voor webwinkels. Organisaties die aansluiten kunnen via deze middelen toegang geven tot hun online dienstverlening.

 

Een veilige en betrouwbare dienstverlening is hierbij van belang. Meer dan ooit begrijpen we dat “vertrouwen” een randvoorwaarde is voor digitaal zakendoen, partijen moeten voldoende zekerheid hebben over de personen aan de andere kant. Nu het fysieke aspect bij zakendoen minder en minder wordt (hoeveel banken sluiten niet hun kantoren?), wordt het betrouwbaar en verifieerbaar vaststellen van (online) identiteiten van transactiepartners een must. Technische middelen schieten als paddenstoelen uit de grond – aanbieders van identiteits- en vertrouwensdiensten nemen toe.

 

Tijdens het congres vonden er plenaire bijeenkomsten en workshops plaats. De conferenties belichtten vooral strategie en beleid, de huidige stand van zaken en het eID in Nederland. Zo heeft o.a. de Digicommissaris – Bas Eenhoorn – inhoud gegeven aan dit onderwerp. Zijn conclusie omtrent eID: “gewoon doen” – Nederland gaat massaal digitaal. Ook Dirk van der Borg, burgemeester van de Gemeente Molenwaard, kwam aan het woord. Molenwaard is de enige Gemeente in Nederland die al volledig gedigitaliseerd is. Zo is zelfs onlangs het gemeentehuis gesloten: de online toekomst!

 

Op het 2-daagse congres stonden organisaties en bedrijven met een stand op de mini Expo, zo ook IDchecker. Er werd informatie verspreid, kennis overgedragen en demonstraties gegeven van producten en/of oplossingen. Organisaties die hun processen willen stroomlijnen en kosten moeten verlagen, zoeken in de digitale wereld naar passende elektronische bouwstenen. IDchecker is een puzzelstuk in het grotere geheel van eID Stelsel, online identificatie en fraudebestrijding. Mede middels een workshop, vooral gericht op de uitzendbranche, heeft IDchecker een bijdrage geleverd aan het succesvolle “Digitaal zakendoen en eID”. Zo is ingegaan op de marktvraag “hoe zorgen bedrijven voor de controle van identiteitsdocumenten” en de oplossingen die IDchecker biedt.